Tajemství ložnice. Ve které se vám bude dobře spát?

Když vám položíme otázku, ve které místnosti trávíme nejvíc času, mnozí odpoví, že to bude jistě kancelář. Nebo jiné místo, kde pracujete. Málokdo si uvědomí, že by správná odpověď měla být spíše ložnice.



Jaké je tajemství dobrého spánku?

 

Tak jako tak, ložnice je část bytu, která je specifická. Pokud nejde zrovna o mini-byt  nebo garsoniéru, prostor ke spaní je naprosto unikátní. Podobně jako koupelna je určený téměř výhradně k jediné činnosti. V tomto případě k odpočinku. Ale zatímco v koupelně se zdržíme klidně i pouhou půlhodinu denně, v ložnici obýváme klidně i 1/3 celého dne. Takže na jejím zařízení bychom si měli dát záležet.

Ideální je orientace na východ

Probouzení se a vstávání s prvními paprsky vás nabije pozitivní energií. Ložnice s okny v tomto směru je také večer méně vyhřátá, než když jste volili místnost na jihu nebo dokonce západě svého bytu nebo domu. Vítaným benefitem je výhled do otevřené krajiny.

Pro pocit bezpečí

Abychom se ráno probouzeli odpočatí, je podmínkou spánku, když se nám podaří minimalizovat stres a neklid. Stále v sobě nosíme zakódované zkušenosti předků, že spánek znamenal dobu, kdy byli nejvíce ohroženi. Proto je dobré jako ložnici volit místnost daleko od vstupu do bytu nebo do domku. Lépe se vám také usne, když čelo postele nebude za sebou mít dveře. A to jsme už u nábytku

Postel je základ

Ideálně by neměla ložnice sloužit k ničemu jinému než spánku. Ale znáte to. Kromě postele v ní najdete často i šatní skříně nebo komody. Ideální jsou samozřejmě noční stolky po stranách, kam postavíte lampičku a na noc odložíte osobní věci. Postel pak volte pevnou, aby na ni byl spoleh. Nic nepokácí spánek tak, jako postel, co není stabilní a vrže. Pokud investujete do kvalitní postele z masivu, máte vyhráno. Dřevěná pevná konstrukce zajistí, že vám nebudou jako z dřevotřísky vypadávat spojovací šrouby, a že se tak postel nerozvrže.

Ušlechtilý materiál s jemným a hladkým povrchem namořeným do oblíbených barevných tónů nebude nijak rušit harmonii místa, kde nabíráte síly. Masivní nábytek je také lehčí než dřevotříska, proto se vám s postelí bude snadno manipulovat, když budete hledat vhodné místo a polohu.

Práce do postele nepatří

Postel a kvalitní matrace by měly mít možnost „dýchat“ – tedy volné cirkulace vzduchu, aby se nestaly živnou půdou pro roztoče a bakterie. Postel by neměla být postavena ani tak, abyste leželi hlavou k topení nebo naopak k chladné zdi. To by váš spánek za mnoho nestál. Častou chybou je, když ložnici měníte v pracovnu. Pokud z prostorových důvodů není zbytí, svou práci na noc schovejte a zakryjte, abyste zase o něco lépe usínali s čistou hlavou a bez starostí.