Druhy dřeva na nábytek

Kdo někdy kupoval masivní nábytek, ví, že třeba takovou postel nemusíte vybírat jen podle velikosti nebo stranové orientace (provedení pravá či levá). Na výběr ale máte i druh dřeva, ze kterého je takový kus nábytku vyroben. Smrk nebo buk. Přemýšleli jste někdy, jaký je mezi oběma dřevy rozdíl

Dřevo dříve při výrobě nábytku dominovalo. Ani v průmyslové době a s nástupem nových materiálů neztrácí svou popularitu a oblibu. Dřevěný nábytek z masivu je prostě jedinečný a s ničím jiným nesrovnatelný.

Druhy dřeva na nábytek

Background image created by Yingyang - Freepik.com

 

Druhů masivního dřeva, které se na výrobu nábytku používá, máme určitě do desítek. A je jisté, že jiné nároky budeme klást na zahradní nábytek, který musí odolat pravidelnému dešti, a jiná očekávání máme pro postele, komody nebo skříně. Určitě víte, že dřevo z tropických stromů, jako je mahagon nebo teak, je skvělé právě na zahradní nábytek, který s každou zamračenou oblohou nemusíte odnášet do sucha pod střechu.

Dřevěný nábytek z jehličnanu nebo listnáče?

Ze školy si možná pamatujete, že stromy se dělí na jehličnany nebo listnáče. Jehličnany (smrk a borovice) jsou jako materiál na nábytek levnější než masivní dřevo z listnatých stromů (dub nebo buk). To je zase výrazně odolnější vůči poškození. Může za to tvrdost dřeva, která je dalším rozlišovacím faktorem.

 

Různé druhy dřeva stojí různé peníze

Jak jinak. Za lepší kvalitu si trochu připlatíte. Obecně platí, že nejlevnější je smrk. Jednak patří k nejměkčímu dřevu a taky je to dřevo nejsnáze dostupné. Proto třeba smrková komoda Gama 2D - Praktik stojí o cca 5 000 Kč méně než komoda z buku a podobné rozdíly najdete i pro postele z masivu.

 

Obecně máme šestero druhů dřeva od velmi měkkého (smrk, borovice, jedle po velmi tvrdé (třeba zmíněný mahagon).

Druhy dřeva podle tvrdosti:

  • velmi měkké dřevo (smrk, borovice, jedle),
  • měkké dřevo (modřín, olše, bříza),
  • středně tvrdé dřevo (kaštan, platan, jilm),
  • tvrdé dřevo (dub, buk, ořešák, javor),
  • velmi tvrdé dřevo (dřín),
  • nejtvrdší dřevo (eben, mahagon).

Měkké masivní dřevo

Nejčastěji se setkáte s nábytkem ze smrkového dřeva. Smrkový masiv je nejlevnější a dobře se opracovává. Smrkové dřevo je také v našich lesích nejběžnější, a proto je pro nábytkářský průmysl také nejlépe dostupné. Nízká hmotnost, snadná opracovatelnost a nakonec i jeho světlá barva umožňující snadné moření dělá ze smrkové kulatiny nejběžnější materiál na výrobu nábytku.

Oproti jemnějšímu smrku má borovice hrubší strukturu a její barva je opravdu různorodá. Borovicové dřevo je hodně odolné, na druhou stranu vysoký obsah pryskyřice dělá borovicové dřevo náročnějším na opracování.

Tvrdé druhy dřeva

Odolnost dubového dřeva je legendární – někdy je s nadsázkou přirovnávané k teaku. Odolává vlhkosti, je stabilní a přitom vcelku snadno opracovatelné. Buk představuje druh dřeva, které spojuje vysokou tvrdost a cenovou dostupnost. Jelikož má bukové dřevo velkou ohybovou pevnost, vyrábí se z něj slavné židle tzv. thonetky. Bukový masiv má tendenci „pracovat“. Proto se často setkáte s úpravou buk cink (cinkované dřevo), což znamená atraktivní parketovou úpravu, která předchází případným tvarovým změnám.

Masivní dřevo – původ

Postele, skříně nebo komody od výrobce Hp nábytek, které prodáváme, jsou výhradně z tuzemského masivu. Jde o výběrové dřevo, u kterého můžeme deklarovat jeho původ. Dokážeme tedy garantovat kvalitu dřeva a tím i kvalitu dodaného masivního nábytku.

A je to právě kvalitní masivní dřevo, které poskytuje ty nejlepší podmínky pro další povrchové úpravy pro masivní nábytek: moření, CNC obrábění nebo UV lak.