Vysoká postel usnadní vstávání

Možná jste takový studentský byt nebo pokoj mladého páru také viděli: na spaní stačí obyčejná matračka. Matrace položená rovnou na zem slouží stejně dobře jako bytelná postel z masivu.

Ale to, co stačí mladým lidem, nemůže být řešením pro zdravý spánek po zbytek života. Jistě, proti gustu žádný dišputát.

A když někomu vyhovuje nízké spaní, těžko ho přesvědčíte o opaku. Přesto se pokusíme snést argumenty, na které byste neměli při výběru výšky postele zapomenout.

Vysoká postel umožní lepší cirkulaci vzduchu

Zpozornět by měli zejména alergici. A všichni ti, kdo nemají rádi prach a jsou alergičtí na průvan. Pokud totiž nezvolí vysoké postele, užijí si výše jmenovaného dostatek. Určitě si pamatujete, že teplý vzduch stoupá vzhůru. Proto na nízké posteli na vás od podlahy půjde poněkud chlad. Také prach a různé částice poletující ve vzduchu jsou ve větší míře u země. A roztoči? I těm se bude hůře dařit v dobře větrané matraci, která bude mít přístup vzduchu z obou stran. Navíc, vysoká postel vám usnadní úklid koberce od prachu… Tedy pokud ovšem místo pod postelí nevyužijete jako úložný prostor.

Vysoká postel s úložným prostorem využije prostor na maximum

Rodiny s dětmi nebo všichni, kdo žijí v malých bytech, vědí, jak je někdy důležitý každý centimetr prostoru: na dětské hračky, knížky, mimosezónní oblečení a spousta dalších věcí. Právě zvýšená postel umožní, abyste pod ní umístili zásuvku, kde schováte všechny poklady, které je vám líto jen tak vyhodit a na které už nemáte místo.

A nejde jen o byty mladých rodin. Postele s úložným prostorem pro seniory (samozřejmě i bez zásuvky) nacházejí uplatnění i v ložnicích starších lidí. Báječně totiž usnadňují vstávání.

Postel pro seniory usnadní vstávání

Nakoukněme ještě jednou do pokoje, kde spí na zemi položené matrace mladý člověk. I když má ještě zdravé a neopotřebované klouby, dobře vsávat se mu asi nebude. Pokud tedy nepatří k milovníkům dřepů, které při každém vstávání bude muset udělat. A teď si ale představte sebe na vysoké posteli: nejdřív ze zvýšené postele spustíte jednu nohu. Pak druhou, pomalu se posadíte a necháte si tělo zvyknout na novou polohu. Teprve pak se opatrně postavíte. Nemusíte ani trpět nízkým tlakem, aby pro vás bylo takové vstávání z vysoké postele příjemnější.

 

Vysoká postel je ideální:

  • pro seniory a všechny se zhoršenou pohyblivostí,
  • lidi s nízkým tlakem,
  • těhotné ženy.

 

Odborníci na ortopedii doporučují vysoké postele minimálně 40 cm, u seniorů i víc: čím je úhel, který svírá noha sedícího člověka, větší, tím je kloub méně namáhaný. Proto se dělají vysoké postele s matrací ve výšce 55, 60 ba i 70 cm. Postel pro seniory bude vyšší. Která je ale ta pravá pro vás?

Jak vybrat vysoké postele?

Obecně platí, že čím vyšší postel, tím vstávání z ní bude snazší. Základem je tedy sed na posteli. Chodidla máte celou plochou na podlaze a holenní kosti by měly se stehenními svírat pravý úhel nebo úhel trochu otevřený. Výška postele potom odpovídá naměřené výšce od podlahy po vaše podkolenní.