Usídlil se vám ve starém nábytku červotoč? Vyžeňte jej!

Pokud máte starý nábytek po rodičích a prarodičích, dejte si pozor u vzácných kusů nábytku na červotoče a další dřevokazný hmyz nebo houby.

Dřevo napadené červotočem – obr.

Staré dřevo napadené červotočem Autorské právo: constantincornel / 123RF Reklamní fotografie

Pozůstatky apetitu hmyzu holdujícímu dřevu najdete často ve starých chalupách a dřevěných částech letitých domů. Typické komůrky, které ústí na povrch dřevěných trámů a latí, vytvářejí pozoruhodné dřevěné bludiště. Majitelům ale radost nedělají. Samozřejmě. Nejenomže je povrch pečlivě opečovávaného dřeva červotočem znehodnocený. Samotné dřevo s narušenou strukturou ztrácí svou pevnost a bortí se. A co se týká, dřevěných stavebních prvků, platí i pro starší nábytek z masivu.

Historický nábytek z masivu není před červotočem v bezpečí

A samozřejmě ani dřevěné sošky, rámy obrazů, staré hračky a jiné starožitnosti. Jak se k vám vlastně dostane? Protože většina brouků zůstává poblíž místa, kde se narodili, s velkou pravděpodobností si je do domácnosti přinesete. Důležitá je především prevence u starších dřevěných věcí, které si odněkud přinesete. Jak jeho přítomnost poznáte?

 

V novém nábytku nemá červotoč šanci

Moderní ochrana dřeva před dřevokazy:

  • Hloubková impregnace
  • Chemická ochrana
  • Sušení
  • Moření dřeva
  • UV lak

Poslední tři varianty jsou používány při výrobě námi nabízeného zboží z Hp nábytek. Proto u nás nově zakoupeného nábytku nemají škůdci a houby žádnou šanci.

 

Protože si většina dřevokazů oblibuje klidnější místa, často najdete po odsunutí skříní z masivu nebo postelí hromádky pilin.  A nad nimi ve dřevě drobné otvůrky. Napadení dřeva někdy poznáte i díky vytrvalému chroupaní, které larvy větších dřevokazů (tesaříka, ne červotoče) hlavně o klidné noci vydávají. A co když prevence selhala?

Červotoče z masivního nábytku vyžene chemie

Proti dřevokaznému hmyzu razantně zakročte pomocí chemie. Na trhu je dostatek výrobků, které působí jak proti larvám, tak proti dospělým broukům a jiným běžným škůdcům (červotoč a tesařík).

Chemické přípravky působí i preventivně. Když už je musíte použít, poskytnou dřevu dlouhodobou ochranu i pro případné nové škůdce. Samozřejmě je i situace, kdy se chemii zdráháte použít. Třeba při zákroku v dětském pokoji, když červotoč napadne dětské palandy.

„Babské recepty“ na ochranu před červotočem

Pro ten nejběžnější najdete všechny ingredience v kuchyni. Koktejl, který škůdcům nachystáte, má základ v neředěném octu. Ten v poměru 1 : 10 zahustíte čistícím saponátem – jarem. Přidejte rozemletý pepř a důkladně promíchejte. Napadená místa u skříně nebo postele z masivu důkladně potřete. Pokud vám rozsah napadení (a čas) dovolí, vstříkněte směs do již vyhlodaných dírek.

Z jiných zaručených rad nás zaujal tento „lektvar“: smíchejte 150 ml lněného oleje, 150 ml terpentýnu, 60 ml neředěného octa a 60 ml denaturovaného lihu. Dobře promíchejte a na poškozený nábytek naneste hadříkem. A dřevokazům nebude vonět ani roztok z louhového mýdla.