Myslíte ekologicky? K přírodě šetrný je dřevěný nábytek

Jakkoliv se ve společnosti celkově mění vztah k ekologii a životnímu prostředí, pro mnohé je to stále příliš abstraktní a vzdálený problém. Zaměňte si ale slovo ekologie za investici do vlastního zdraví. Nebo do prostředí, ve kterém vyrůstají vaše děti. A uvidíte, jak je ekologie pro náš život důležitá.

Studie ukazují, že zařízení místností, ve kterých trávíme více jak polovinu dne, má vliv na naše zdraví. Fyzické i psychické. Snad i proto dáváme přednost dřevěnému nábytku před plastem a kovem. U dřeva máme rádi jeho vzhled, příjemný dojem na omak a samozřejmě i vůni. Pokud platí, že dobrá psychika ovlivňuje naše zdraví, výběrem nábytku a vytvářením přátelského prostředí svému zdraví pomáháme. Zdraví ale výběrem nábytku ale ovlivníme i přímo.

Dřevo je nejekologičtější materiál

Dřevu před plastem a kovem dáváme tak nějak přirozeně. Jeho skvělé vlastnosti jsme nakonec už zmínili. Doplníme tedy, že dřevo je nejekologičtější materiál: je to totiž materiál obnovitelný. Pokud navíc, třeba jako my, používáte na nábytek výběrové české dřevo, ušetříte za dopravu. Materiál roste ve vedlejším lese. Nepálíme zbytečně benzín a šetříme tak v konečném důsledku i vaši kapsu a peníze.

 

Dřevo na nábytek z masivu

Dřevěný nábytek je k přirodě nejšetrnější

 

Kvalitní tuzemské dřevo, které na nábytek z masivu vybíráme, má mnohem menší odpad, který při výrově vzniká. Navíc dřevo bereme pouze tam, kde se ho těží přesně tolik, kolik bylo dřeva vypěstováno. Ale vás možná zajímá, co s tím odpadem.

Nábytek z dřevotřísky je plný formaldehydu

Chcete dřevěný nábytek, ale nakonec se spokojíte s dřevotřískou? Pak byste měli vědět, že materiál na její výrobu použitý je vlastně odpad, co zbude třeba z takové skříně nebo postele z masivu. Aby takové dřevěné třísky pohromadě alespoň pár let držely, musí je v továrně doslova napumpovat formaldehydem. Ten se používá nejen k výrobě dřevotřísky, ale i překližky a třeba bakelitu.

Formaldehyd ve velké koncentraci poškozuje játra, ledviny a centrální nervovou soustavu. Nebojte se. Nebudeme vás strašit. V takto nebezpečné koncentraci se v moderní dřevotřísce formaldehyd nevyskytuje. Na to jsou příslušné normy. Na druhou stranu, i malé množství formaldehydu dráždí oči a v krku. A vy přece chcete nábytek, mezi kterým vám bude dobře, ne?

Nenapadne dřevěný nábytek červotoč? Ne ten s moderní úpravou

Určitě jste viděli staré dřevěné skříně provrtané stovkami malých cestiček a chodbiček. Diagnóza: tady se usídlil červotoč. Likvidace škůdce dřeva je v podstatě jediná: razantní a chemická. Tedy neekologická.

A tady musíme říct, že u moderních výrobků nemá červotoč šanci. Masivní nábytek jednak vyrábíme ze dřeva zpracovaného důkladným sušením. A jakkoliv používáme šetrné materiály ředitelné vodou, červotoč nemá rád ani moření. A tento drobný škůdce nenapadá dřevo s povrchem ošetřeným UV lakem.

U Hp nábytek povrch dřeva ošetří UV lak

Nanesení laku je vůbec poslední fází výroby. Lak na šetrné vodní bázi nanášíme stříkáním. Ať už jde o dřevo mořené nebo nábytek přírodního vzhledu, vytvrzený UV lak nanesený v několika vrstvách udělá na skříních, poličkách a postelích velmi odolný povrch. Nábytek z masivu s úpravou UV laku je rezistentní vůči poškrábání. Díky přebroušení má hebký a příjemný povrch. A navíc má velmi přirozený odstín.

Jak vidíte, dřevěný nábytek a jeho vznik je k přírodě i prostředí, ve kterém žijeme, šetrný. Od vysazení stromu v lese po poslední fázi výroby, kdy naposledy pohladíme již vyhlazený špalík se zvýrazněnou kresbou letokruhů.