Komoda je univerzální kus nábytku – využijte ji na 100 + 1 způsobů

Přenesme se na chvíli do nějaké ideální ložnice. Správně by v ní měla být z velkého vybavení postel. A aby ložnice nebyla přeplněná, postel doplní opravdu jen pár kousků nábytku. Kterého? Nechyběl by noční stolek a třeba právě komoda.

 

Komoda z masivu od výrobce Hp nábytek

 

Dřevěná komoda z masivu patří vedle truhly vůbec k nejstarším typům nábytku. Sloužila na uchovávání prádla a šatstva. Odtud jsou i její další názvy: prádelník nebo jednoduše šatník. Speciální podtyp komody dostal dokonce půvabný a dnes už poněkud zapomenutý název šifonér.

Na komody narazíte nejčastěji v ložnici

Libozvučné pojmenování tohoto stylového nábytku jasně poukazuje na to, že tento typ prádelníku měl velké množství šuplíků – posuvných zásuvek. Je to právě zásuvka, která je pro komodu typická. Ale ložnici si vybavíte i komodou, která má jen poličky uzavřené klasickými otevíratelnými dvířky. Na typický šifonér dnes narazíte spíše v nábytkových bazarech nebo starožitnostech. Kdežto běžná komoda tvoří vybavení ložnice dodnes.

 

Příklad starožitné komody

Příklad starožitné komody [foto: freepik.com]

 

Dřevěná masivní komoda se používá především ke stále podobnému účelu: na pohodlné uložení prádla a oblečení. To tak neskladujete v komíncích podél postele, ale máte je roztříděné v zásuvkách a poličkách. Pokud ráno opravdu nemáte hlavu na to, abyste pátrali, kde najdete třeba ponožky, bez komody se neobejdete. Ale komoda jako vybavení bytu vyniká i univerzálností.

Komoda jako přebalovací stolek

Mladí manželé brzy přijdou na to, že komoda je ideální plochou pro přebalování malého dítěte. Takže komoda poslouží i jako přebalovací stůl. V menších bytech, kde je nedostatek prostoru a kde jeden pokoj slučuje funkce ložnice a obýváku, poslouží komoda třeba i jako TV stolek. Ale vraťme se ještě k šifonéru. Šifonér vybavený mnoha a mnoha často pastelovými barvami malovanými šuplíky a vyzdobený blyštivým kováním nebo dřevořezbou je natolik výrazný nábytek z masivu, že v mnoha interiérech slouží jako designový doplněk bytu.

 

Zásuvky z komody z masivu

Staré zásuvky využijte i takto [foto: pinterest.com]

 

Jak jsme už psali, zdobené dřevěné komody – šifonéry – dnes koupíte spíše ve starožitnostech nebo bazarech antikvit. Vzorně udržované a renovované dřevěné komody tak připínají další skvělou vlastnost masivního nábytku: dlouhověkost. Krása a výdrž kvalitního dřeva a tedy nábytku zdaleka přesahuje horizont několika lidských generací. Když komoda z masivu doslouží, jsou to její zásuvky, které pokračují dál už s novým účelem.