Jaká je správná výška postele?

Jak si kdo ustele, tak si i lehne. A jak si lehne, tak se i ráno probudí. Určitě taky víte, že od toho, jak odpočatí a spokojení ráno z postele vstanete, se odvíjí i zbytek dne. Prostě správný spánek – to je hotová alchymie.

Pokud je člověk mladý, tak mu stačí obyčejná matrace položená rovnou na podlaze. Jak je člověk starší a z postele se mu vstává hůř a hůř, zjišťuje, že takové řešení nedělá dobře ani jemu ani matraci.

Matrace potřebuje dýchat

Matrace by měla být usazena na roštu. Rošt jednak pomáhá matraci ještě lépe reagovat na lidské tělo a rovnoměrněji rozložit jeho váhu. Matrace se tak pomaleji proleží. Navíc matrace, aby si po delší dobu udržela své nejlepší vlastnosti – měla dostatek prostoru, aby mohla větrat. Jen tak se matrace po krátké době nestane základnou pro množení roztočů nebo dokonce plísní. Tady by měli zbystřit nejen alergici. Prostě matrace se bez roštu neobejde.

Pod vysokou postel se snadněji uklízí…

Zvýšená postel, kde matrace nebo rošt neleží přímo na podlaze, vám usnadní úklid. Pod takové lůžko se snadno dostanete se vysavačem nebo některým z nástrojů na úklid podlahy. Uvolněné místo můžete samozřejmě využít pro instalaci zásuvky nebo boxu. Úložný prostor pod postel vám tak výrazně pomáhá šetřit místo pro jiný masivní nábytek a zejména v menších bytech je k neocenění.

… a snadněji se z ní vstává

Nejen postele, co mají čelo, jsou chráněny před průvanem. Tento pohyb vzduchu je často umožněn průduchy a špatným utěsněním pod dveřmi. Proto všichni, kdo průvanem trpí, by měli volit vyšší postel. A vyšší postel ocení zejména při vstávání všichni, kdo už mají horší kondici.

Pokud totiž každé ráno nechcete dělat nechtěné dřepy (což třeba v seniorském věku těžko zvládnete), potřebujete lože, ze kterého se vám bude pohodlně vstávat. I mladší člověk je rád, když se po ránu nejdříve posadí. Při prudkém vstávání se mu tak nezatočí hlava.

Vysoké postele ocení:

  • senioři,
  • budoucí maminky,
  • všichni s problémy pohybového aparátu
  • nebo osoby trpící nízkým tlakem.

Jak poznáte správnou výšku postele? Vaše dolní končetina by při sezení měla svírat přibližně pravý úhel. Dělá to tedy postele vysokou 45 – 55 cm (běžná výška postele z masivu v naší nabídce je cca 37 cm). Pro seniory i více – platí, že čím bude větší úhel, který bude svírat stehenní a holenní kost, tím bude pro ně stávání snazší.