Jak opravovat dřevěný nábytek z masivu? 3. Tmelení

Odstranili jste starý nátěr a laky? Výborně, je čas na kontrolu nábytku, zda dřevo nemá na svém povrchu nerovnosti: praskliny, dírky, vrypy nebo uražené hrany.

Někdy nejen esteticky nábytek degradují, ale často zabraňují i v jeho použití. Proto bude třeba nerovnosti zacelit. Pokud vám na dřevěném nábytku chybějí celé díly, bude jejich náhrada práce spíše pro zkušeného truhláře. Šikovný kutil si při nápravě starého dřevěného nábytku vystačí i s tmelem či truhlářským voskem.

Tmel se hodí na masiv i dřevotřísku

Truhlářských tmelů je celá řada a využijete je na nábytek z masivu i na podklad z dřevotřísky. Při výběru tedy myslete na to, na co vlastně tmel využijete. Tvrdý výplňový tmel je na velké praskliny, spáry a díry. Dá se totiž dobře brousit. Na lišty kolem podlahy se hodí tmel, který zůstává stále pružný a brousit se nedá. Vypadlý suk vyplníte také tmelem nebo kulatinou stejného průměru.

 

Starý nábytek z masivu čekající a rekonstrukci

Tmel se hodí na masiv i dřevotřísku

 

Hotový jednosložkový tmel na masivní nábytek k okamžitému použití koupíte v každém hobby obchodu, ale můžete si ho také vyrobit doma vmícháním plavené křídy do fermeže, přimícháním sádry či pilin do disperzního lepidla (třeba Herkules) nebo vmícháním dřevěných piliny do syntetických laků a barev a podobně. Co také zvážit při koupi? Zda zaschlý tmel budete přebarvovat nebo ho necháte v jeho odstínu. Ve druhém případě nezapomeňte vybrat tmel ve vhodné barvě – najdete ji na obalu nebo na vystaveném vzorku. Důležitá je i přilnavost tmelu. V případě, že ho použijete na nábytek z masivu, dřevěné prvky či na dřevotřísku, si s přilnavostí hlavu lámat nemusíte – bude u takového podkladového materiálu dostatečná.

Tmelte jen očištěný nábytek

Před vytmelením je dobré nerovnost (díru, spáru) trochu očistit od prachu, třísek a pilin. Tmel nanášejte pomocí špachtle nebo větší třísky, vždy tak, aby trochu vystupoval nad povrch. Nechte tmel opravdu důkladně vyschnout a jeho výrazný nadbytek odstraňte ostrým dlátem. Povrch pak jemným smirkovým papírem vybruste do roviny. Nejdříve krouživý pohybem, pak struktuře dřeva. Doporučujeme použít smirkový papír na hranolku. Jinak se vám může stát, že na nábytku, který renovujete, naopak nechtěně novou prohlubeň vyrobíte. Nábytek z dřevěného masivu máte zatmelený a zbývá už jen poslední část renovace – nový nátěr.