Jak opravovat dřevěný nábytek z masivu? 1. Obrňte se trpělivostí

Pro někoho je práce v dílně zábavou, jiný chce opravit kus nábytku, co našel na půdě, další si chce levně zařídit první bydlení. Určitě i vy jste viděli někdy ve staré maštali nebo kůlně kus dřevěného nábytku, který už jen trochu prozrazoval něco ze své byvší krásy.

Vlastně vůbec. Pokryté vysokou vrstvou prachu a potažené pavučinami staré skříně z masivu, komody nebo stolky už pouze vzpomínaly na dobu, kdy tvořily součást vybavení svátečního pokoje.

I když je na starý nábytek z masivu často smutný pohled, nezoufejte. Někdy stačí jen omýt a stará dřevěná skříň nepotřebuje víc, abyste ji postavili třeba do ložnic vedle postele. Zcela ztraceny nejsou ani kusy dřevěného nábytku napadané hnilobou nebo červotočem.

 

Starý nábytek z masivu

Ne každý starý nábytek je na vyhození [foto: 1001freedownloads.com]

 

U takových na první pohled beznadějných případů ale bude třeba zásah specializovaných řemeslníků. Umělečtí kováři a restaurátoři totiž dokážou doslova zázraky. Spolehnout se na síly profesionálů doporučujeme i ve všech případech, kdy máte k nábytku citový vztah. Nebo když je dřevěná skříň či komoda z masivu starožitný předmět, u kterého by váš zásah mohl napáchat nenávratnou škodu.

Než se sami pustíte do díla, počítejte s tím, že oprava bude zdlouhavá, bez specializovaného nářadí také náročná a často psychicky vysilující. Obrňte se trpělivostí a nepropadejte beznaději. A ještě jednou připomínáme: komplikované případy a žalostně vypadající starý nábytek z dřevěného masivu svěřte raději odborníkům.

A to je pro dnešek vše, příště už se vrhneme do práce.