Hledáte nábytek do ložnice? Představujeme vám 4 styly

Mít tak možnost zařídit si pokoj dle svého vkusu! Kdo se takto zasní, většinou myslí obývací pokoj nebo místnost, kde tráví svůj volný čas. Nebo dokonce kuchyň. Proč ale ne ložnice?

Místo, kde trávíme z celého dne pravděpodobně nejdelší čas, si podobnou péči taky zaslouží. Pojďme si prohlédnout 4 styly, které českým ložnicím dominují.

Ložnice ve skandinávském stylu

V poslední době je poptávka po designu ze severských zemí. Dává důraz na přírodní materiály, monochromní barevnost světlých tónů a celkovou jednoduchost. Je to možná vliv dlouhých skandinávských nocí, že severské ložnice působí tak prostě, ale útulně.

 

Ložnice ve skandinávském stylu

Ložnice ve skandinávském stylu, foto: Douglas Gibb

 

Ať jednolůžko nebo manželská postel, spaní je vždy jednoduché bez zbytečných ornamentů, jak to jen může být. Takové postele jsou samozřejmě z masivu. Charakteristická je také dřevěná podlaha a absence velkých celoplošných koberců, bez kterých si české domovy neumíme představit.

Minimalistický styl

Ve své jednoduchosti se podobá skandinávskému. Ale ta tam je útulnost dřeva a parket. Minimalistický styl si libuje v jednoduchých jednobarevných plochách, pravých úhlech. Ložnice jsou zařízeny až poněkud stroze, šatní skříně jsou často zapuštěné do stěn.

 

Ložnice v minimalistickém stylu

Ložnice v minimalistickém stylu, foto: Bimago

 

Dřevěný nábytek často nahrazují noční stolky z oceli a skla. Samozřejmostí jsou velké skleněné plochy, které skoro smazávají hranici mezi interiérem a venkem. Přísný vzhled takové ložnice je doslova opakem retro – vintage stylu.

Vintage a retro styl

Oba termíny se vzájemně zaměňují, ale o jednu a tutéž věc nejde. Zatímco vintage označuje věci, co nějakým způsobem přežily, byly i později renovované, jsou ale původní. Retro pak patinu napodobuje. Ale pro naši potřebu budeme dělat, že rozdíl je dávno smytý.

 

Ložnice v retro stylu s cestovatelskými motivy

Ložnice v minimalistickém stylu, foto: Engineer contractor

 

Jaká bude ložnice a nábytek v tomto stylu? Bude určitě působit hřejivě, na první pohled příjemně, domácky a zabydleně. Jeho součástí budou zdobené dřevěné komody. Ze stejného materiálu nebudou chybět ani masivní postele, na které patří přehozy s jemným vzorem. Častý je motiv cestování – když otevřete okno takové ložnice, máte kdesi v dáli často pocit jemného šumění moře.

 

Rustikální ložnice

Styl připomínající venkov. A vlastně i jeho hodnoty: k nim patří jistá neměnnost a stálost prověřených hodnot. Není divu, že se v rustikálních interiérech objevuje často kámen a nábytek z masivu. A je jedno, zda malovaný, vyřezávaný nebo nesoucí stopy svého dlouhého věku – patiny.

 

Ložnice v rustikálním stylu

Ložnice v rustikálním stylu, foto: Incense

 

Zejména dřevo je materiál, který je časem prověřené a stopy stárnutí i drobné oděrky a rýhy mu sluší. Pokud je má vaše postel z masivu, skříň nebo komoda, netřeba si lámat hlavu. I to dělá atmosféru poklidného venkova, ve které se vám bude dobře spát.