Babské rady pro údržbu staršího dřevěného nábytku

Co spojuje všechny módní vlny a styly bytového designu napříč lety? Jedině nestárnoucí dřevěný nábytek. Nadčasovost dřevěného nábytku, ať už se jedná o pravé dřevo nebo dřevěný dekor, je ověřená celou řadou let.

Starý dřevěný nábytek

A stále platí, že pokud si vyberete kvalitní kousek, vydrží vám celá desetiletí. I když se okolní vybavení mění a přizpůsobuje se aktuálním módním trendům.

Jak na péči o dřevěný nábytek?

Kvalitní dřevěný nábytek lze bez nad sázky brát jako investici do vlastního bydlení. Ať už máte nábytek z masivu nebo dýhy, jedná se o pevný a odolný materiál. A se správnou péčí a údržbou bude vypadat jako nové po desítky let.

Jak ale poznat, co právě váš starší dřevěný nábytek potřebuje a jaký přípravek ho nejlépe ošetří? Co když si nemůžete vybrat z nepřeberného množství leštěnek v regálech drogerií, nebo se vám zdá, že po vašem ošetření se dřevo neleskne, jak by mělo? Nevíte si rady, jestli použít jiný prostředek pro postele z masivu a jiný pro skříně a komody? Zkuste osvědčené (ale bez záruky) babské rady, díky kterým dodáte dřevěnému nábytku potřebnou péči. A navíc ušetříte za koupi řady leštidel a saponátů.

Oslnivý lesk bez nepříjemného aroma

Určitě znáte speciální leštěnky se silnou vůní, které mají za úkol dřevěný nábytek jemně hydratovat, vyleštit a ochránit před prachem a zubem času. Zkuste kupovanou leštěnku vyměnit za doma vyrobenou. Dosáhnete vysokého lesku, přirozenější a šetrnější hydratace a příjemným bonusem je, že celý byt nezahltí chemické aroma.

Recept na domácí leštěnku je naprosto jednoduchý. Smíchejte lžíci olivového oleje se solí, řádně rozmíchejte a pomocí navlhčeného hadříku vleštěte do nábytku. Sůl jemně odstraní nečistoty a olivový olej šetrně ošetří dřevěný povrch nábytku a vytvoří nepatrnou ochranou vrstvičku.

 

A jak je to výrobky od Hp nábytek z našeho obchodu?

Připomínáme, tyto babské rady jsou vhodné pro starší nábytek. Naše skříně, postele nebo komody mají povrch ošetřený nástřikem mořidla. A povrch mají uzavřený několika vrstvami UV laku. Vše je vybroušeno do celistvé vrstvy a vytvrzeno v UV tunelu. A výsledek? Zvýrazněná kresba a barva masivního dřeva. A masivní nábytek s povrchem, který nepotřebuje žádnou složitější údržbu než občasné zbavení prachu.

 

Pryč s otisky

Možná se vám taky stalo: při běžném používání dřevěného nábytku, především stolů, stolků a komod z masivu, se prostě nevyhnete otiskům prstů nebo kolečkům od skleniček. Ale nezoufejte, jednoduše se jich zbavíte pomocí silného černého čaje. Vymáchejte hadřík v čaji a otisky rozleštěte. Černý čaj stejně účinně nahradí jablečný ocet.

Škrábance na dřevěný nábytek nepatří

I při tom nejšetrnějším zacházením se na dřevěném nábytku sem tam objeví škrábance. Nezoufejte, ani u hlubších škrábanců se se svým milovaným dřevěným kouskem nemusíte loučit. Smíchejte půl šálku octa s půl šálkem olivového oleje a pomocí vlhkého hadříku rozleštěte. Zbavíte se škrábanců a dřevo navíc šetrně ošetříte.

Co na běžné ošetření dřevěného nábytku?

Upřímně? Zapomeňte na speciální a mnohdy drahé saponáty, které jsou silným chemickým koktejlem. A nemusejí být pro dřevo z dlouhodobého hlediska vhodné. Pokud máte pocit, že bez bublinek a chemie není nic čistě, vyměňte saponát za obyčejné mýdlo na ruce. To je šetrnější díky složení i PH vhodnému pro lidskou pokožku. Dřevo umyje a nezatíží.

Pokud se chcete chemii úplně vyhnout, sáhněte po octu, sodě a oleji. Lesk a čistota zaručena. Nezapomínejte, že pro dřevo není vhodné příliš velké množství vody. Používejte jen mírně navlhčené hadříky a případné louže ihned vysušte suchým hadrem a dřevěný nábytek ošetřete olejem.