5 věcí, co škodí nábytku z masivu

Aby byl nábytek z masivu investice na celý život, musíte se o něj dobře starat. Péče nebude nijak složitá, ale vyplatí se. Jen tak se z krásně zařízeného pokoje nebo ložnice bude těšit dlouhá léta. Domov je přece tam, kde se cítíte dobře.

5 věcí, co škodí nábytku z masivu

Domácí mazlíčci dřevo milují. Bohužel! Autorské právo: WERUSKAK / 123RF Reklamní fotografie

I. Voda

Ve větším než malém množství voda dřevěnému nábytku škodí. A to ve všech skupenstvích. Ať už je to voda z květináče, co vám sem tam u komody z masivu přeteče. Nebo právě zalévací konvička postavená na skříňce. Masivnímu nábytku neudělá dobře ani hrnek s horkým čajem. A samozřejmě ani dlouhodobé působení par z vaření nebo ohřevu vody v elektrické konvici.

II. Křivá podlaha

Nedodržení stavebních postupů, špatně položené lino nebo dřevěná prkna, co se kroutí. Důvodů, proč podlaha není rovná, je bohužel víc než dost. Možná máte i vy takovou zkušenost. Ale třeba už nevíte, že skříni nebo posteli z masivu, kterou na takové nerovnosti postavíte, nijak nesvědčíte. Potřebují pevnou rovnováhu. Pokud nemají všechny čtyři nohy oporu, není ani konstrukce nábytku zatěžována rovnoměrně. U nábytku je možnost nastavení výšky kluzáků, při montáži otáčením docílíte vyrovnání podlahy.

III. Tvrdé a ostré věci

A je jedno, zda jde o zuby či drápky nudícího se kocoura nebo o agresivní čisticí prostředky. Tekutý písek a podobně při čištění masivního nábytku opravdu dobrou službu neudělá. Drobný škrábanec často dřevu dodá i zajímavou patinu. Ale jak tušíte, třeba domácím mazlíčkem rozkousaná noha nebude případ ušlechtilé nedokonalosti.

IV. Přílišné teplo

Masiv vydrží kde co. Ale ani to nejpečlivěji vybrané nesnese vše. A tedy ani nábytek z něj vyrobený. Žhnoucí radiátor, trouba, malé elektrické topítko může časem způsobit, že se dřevo bude deformovat a do konce i na povrchu praskat. Pokud vám to rozměry a uspořádání místnosti umožní, nepřisunujte postele nebo skříně z masivu až ke zdroji tepla. Doporučujeme vzdálenost alespoň 0,5 metrů.

V. Nikotin

Kouř z cigaret je agresivní. To jistě víte. Obsahuje spálený nikotin, který je mastný a snadno někde ulpí. Zanáší tak i póry dřeva, které tak nemůže „dýchat“. Nikotin zanáší povrch dřeva a nábytek z masivu poškozuje.

A to je vše. Jak vidíte, nejde o nic složitého. A když i přes veškerou péči nábytek dojde k újmě? V některém z dalších článků poradíme, jak drobné nehody napravit.