5 věcí, co potřebujete pro kvalitní spánek

Kdo dobře spí, tomu se dobře žije. I tak se dá shrnout význam spánku pro kvalitu života. Jinými slovy, kdo dobře spí, pravděpodobně má dobrou životosprávu a mír v duši.

postel  z masivu s kocourem

Na spánek se dá dívat, ale i obráceně: spánkový deficit a s ním spojená neschopnost lidského organismu si přes noc odpočinout vede k únavě, ke krizi partnerského soužití či stresu. A od nich k hlubším problémům jako deprese a vyčerpání. Zdá se vám, že to ani s vaším spánkem není tak úplně v pořádku? Pak vám odpovědi dá tento článek.

1. Na spánek má být připravená i ložnice

Hektický styl života a prolínání práce s osobním životem způsobily, že zapomínáme na zkušenosti svých předků. Ke zdravému spánku potřebujete samostatnou ložnici, kde jsou místo blikající televize, tabletů a počítačů – postele. Na první pohled banalita skrývá velkou pravdu, která obyvatele garsoniér nepotěší: pokud pracujete nebo trávíte volný čas ve stejné místnosti, ve které spíte, kvalita spánku se vám sníží.

Místnost určená k odpočinku, ale nepotřebuje jen specializovaný nábytek do ložnice, ale i závěsy zaručující černočernou tmu. A ložnice potřebuje i dobré větrání. A proti místnosti, kde trávíte den, i nižší teplotu. Ne nadarmo jsou ložnice zařízeny poněkud minimalisticky: postel, nějaké šatní skříně nebo komody. Harmonicky a vlastně i stroze připravená ložnice našemu spánku prospívá. A udělat pořádek bychom si měli nejen v ní.

2. Ukliďte si v hlavě

Na spánek bychom si měli vynahradit dostatek času: alespoň 7, ale klidně i 9 hodin. A nejen dostatek, ale i určitou denní dobu. Ulehnutí do postele chce jistou pravidelnost. Ukládání do postele, ale vyžaduje nejen to. V ideálním případě byste měli jít spát, aniž byste hlavu zatěžovali stresem z práce, školním (ne)prospěchem svých ratolestí nebo vším, co způsobuje neklid. Proto je pro dobré usínání lepší, když si před spaním raději otevřete knížku než další kolo počítačové hry. Naučte se proto večer odepřít vše, co vám spánek stíží.

3. Těžká večeře = těžký spánek

Pokud se před spaním doporučuje pohyb, nemělo by to být vypjaté utkání, které vám tělo naplní euforií. Dobrá je aktivita, která tělo příjemně unaví. Pro mnohé jistě intimní chvilky a sex.

 

Postel nebo peníze?

Chcete být spokojení? Dobře se na to vyspěte. I vědci z Oxfordu přišli na to, že spánek nás těší víc než vyšší výplata.

 

Co je naopak před uložením se do postele zapovězeno, je kofein, nikotin, těžká jídla a alkohol. Toto vše zaručeně způsobí, že se budete v noci převalovat, jak kdybyste místo na matraci spali mezi kamení.

4. Tvrdší matrace = tvrdší spánek

Jakkoliv chceme peřiny měkké a hebounké, kvalitní matrace bude spíš taková, jakou doporučují ortopedi. Takže spíše tvrdší. Pokud si vyberete sendvičový typ ze dvou vrstev přilepených k sobě, platí, že na vrchní stranu patří její tvrdší polovina.

Matrace by měla být také z materiálu, který zajistí její vzdušnost a větrání. Člověku nesvědčí spánek v místě, kde je průvan nebo kde se víří prach. I matrace potřebuje cirkulaci vzduchu, takže pod ní potřebujete – postel.

5. Postel je království spánku

Jak jsme už psali, ložnice by v ideálním případě neměla sloužit k ničemu jinému, než je spánek. Na druhou stranu, ani postel by neměla být místem pro nic jiného než relaxaci. Ani pro práci, ani ke sledování televize.

Postel vám usnadní i ranní vstávání: nejdřív jedna noha, pak druhá, pomalu otvíráte oči a protahujete se… Jistě se poznáváte, že? Ať už letiště, manželské postele nebo jednolůžka – umožňují vám zaujmout optimální polohu pro všechny: na zádech nebo na pravém boku. Záleží i na kvalitě postele: postele z masivu jsou určitě vhodnější než vrzající rozviklané postele z dřevotřísky, které zaskřípají při každém převalení se.

Chcete být spokojení? Dobře se na to vyspěte. I vědci z Oxfordu přišli na to, že spánek nás těší víc než vyšší výplata.