5 triků, jak opticky zvětšit prostor

Je to tak trochu zákon schválnosti: ať obýváme byty a domky jakkoliv velké, vždycky nám minimálně jeden pokoj ke spokojenosti chybí.

A což teprve miniaturní garsoniéry a městské malometrážní byty. To je dokonalá výzva, jak pracovat s extrémně nepříznivou bytovou dispozicí. Jak se s ní vypořádat?

Prostorný pokoj s minimem nábytku


Kdo má velký byt, má vyhráno

1. V jednoduchosti je síla

Hromadíme nové věci, zakládáme rodiny, do domácnosti přibereme psa – jen ty byty jsou pořád stejné. Obecná rada, že se máme nepotřebných věcí zbavit, tedy často neplatí. Ale stísněným podmínkám svědčí jednoduchost, prostý nábytek, minimalistický design, zrcadla. A taky když si udržujte pořádek a vše vracíte na své místo. A místnostem dopřejete dostatek světla.

2. Využijte sílu barev

Ani barvy vám byt nezvětší a neudělají více místa na další nábytek. Ale díky nim iluzi větších místností docela dobře vykouzlíte. Z barev, které nám pomohu prostor trochu prosvětlit a nafouknout, je nejtradičnější bíla. Dobře se kombinuje s výraznými barevnými doplňky (jako je třeba sytě natřený dřevěný nábytek z masivu) a celkově prostor odlehčuje. Opticky neutrální šedá, neagresivně působí i žlutá nebo zelená.

Opačně zato působí barvy jako oranžová nebo červená, které místnosti na pohled zužují. Chcete praktický příklad? Potřebujete-li místnost opticky zvětšit? Použijte na podlahu tmavší barvy než na stěny. Pokud chcete na pohled zvýšit strop, světlý tón volte i pro strop. Barvy do malých prostorů tedy patří, ale pozor na výrazné vzory.

3. Tapety se vzorem? Spíše ne

Tato rada se nebude líbit milovníkům pestrých tapet. Pokud k nim patříte a nechcete se tapet vzdát, vyberte si raději ty s menšími a ne tak výraznými vzory. Těch se vyvarujte i na podlaze a na potahu k nábytku. K tomu máme i další radu.

4. Vsaďte na více účelovost

Z jedné věci máte dvojí užitek: rozkládací pohovka se na noc změní na manželskou postel, zvýšená palanda v pokoji s vysokým stropem vytvoří klidný kout na práci u počítače a z patrové dětské postele se stane místo k hrám. Bude z ní kouzelný hrad nebo zaoceánská loď? Nechte na dětské fantazii, k čemu si ji i pomocí doplňků, jako jsou závěsné kapsáře, přetvoří. Protože děti jsou úplní mistři v tom, jak si svět kolem sebe dokáží přizpůsobit.

 

Dětské patrové postele se závěsy

Závěs přemění patrovou postel v hrad

 

 

Pozor na příliš masivní nábytek

Dřevěný nábytek robustní konstrukce (často prodávaný jako rustikální styl) bude v malých prostorech výrazně dominovat. A bude tak působit poněkud těžkopádně. Vhodný naopak bude na světlé barvy namořený nábytek. V odstínech dřeva, jako je buk, olše nebo smrk.

 

5. I vy bojujte o každý centimetr

Malé byty charakterizuje zejména nedostatek odkládacích a skladovacích prostorů. Není divu, veškerý prostor je využitý na postele a šatní skříně. Kam ale chcete dát staré oblečení, hračky, knížky nebo věci, které využíváte pouze sezónně? Třeba brusle nebo věci na lyžování. Pokud si vyberete zvýšené postele s úložním boxem, v boji o centimetry zase vyhrajete jednu důležitou bitvu.