Co to je UV lak a proč se používá

Zajímá vás, co to je UV lak a proč se vlastně používá? Přečtěte si náš článek a dozvíte se víc.

UV lak

Dnešní doba nabízí několik možností úpravy povrchu masivu. Některé technologie se stále vyvíjejí a některým končí uplatnění s ohledem na kvalitu nebo nezávadnost – ekologii. Postupem času se syntetické barvy a nitro laky nahradily modernějšími materiály a v současnosti se dá kvalitně lakovat některým druhem vodových laků nebo olejů. Nejmodernější a nejkvalitnější povrchová úprava třeba na postele z masivu je při použití UV laků.

UV lak vytváří přirozený odstín masivu

Laicky můžeme mluvit o vodním laku, ale vody tam moc není. Lak se vytvrzuje pomocí záření v tunelu a tím je vytvořen přirozený odstín masivu. Zároveň se odstraní koroze laku a následné probarvování. U většiny laků se dá pracovat s množstvím sušiny a tím docílit menšího či většího lesku. Mezi vysokým leskem a matným lakem je velký rozdíl a doporučujeme si předem rozmyslet, jaký interiér si sestavíte.

 

Na vysokém lesku je vidět prach

Vysoký lesk je náchylný na poškození a velice na něm vyniká prach a nečistoty. Napouštění masivu olejovými laky se nejvíce hodí na starší kusy nábytku a jejich napodobeniny. Vynikne kresba dřeva a povrch je lehce drsný, protože olej nevytváří vrstvy a neuzavře povrch dřeva. Vyznačuje se zvláštním pocitem na dotek a přírodním vzhledem. Dnes nejrozšířenější používané laky jsou na vodní bázi a nanášejí se různými způsoby: od štětce, stříkáním až po polévací linky.

stříkání laku

Stříkání laku

 

Námi nabízené postele a nábytek z masivu dokončujeme stříkáním vodou ředitelných laků při kombinaci s mořením. U výrobků v přírodním odstínu se používá bezbarvý UV lak. Tyto dva způsoby mají největší odolnost proti poškození a oba způsoby se provádí na polomat.

Úprava UV lakem od HP nábytek je velice odolná

V celé naší nabídce postelí a nábytku naleznete možnost výběru moření do několika odstínů nebo přírodní odstín masivu. Moření se provádí nástřikem mořidla a poté se povrch uzavře nástřikem několika vrstev laku. Mezi každou vrstvou je vše přebroušeno a vznikne ucelená vrstva laku s hladkým povrchem. Standardní lakování přírodního odstínu masivu se provádí na válcové navalovačce a následně okamžitým vytvrzením v UV tunelu. Po nanesení přesné vrstvy laku reagující na UV záření je vše vytvrzeno, u masivu se zvýrazní kresba a barva dřeva.

Po třech vrstvách laku, včetně mezibrusu, se dokončí ucelený povrch. Díky těmto lakům a použitým technologiím se  v této době  jedná o nejlepší možnou povrchovou úpravu pro masivní nábytek. Úprava je velice odolná proti poškození a díky vytvrzení v tunelu dostane masiv velice přirozený odstín, který si zachová po celou dobu používání. Je to dlouhá a odborná práce , která zdůrazní celé provedení výrobku. Takto upravené povrchy nepotřebují žádnou další údržbu a stačí jen občas setřít částečky prachu.

 

Výhody UV laku

  • Zvýrazňuje kresbu a barvu dřeva
  • Masiv má přirozený odstín
  • Úprava je odolná
  • Povrch se snadno udržuje